Pieczenia ciasta wbrew pozorom wcale nie jest takie łatwe. Osoby, które nie mają doświadczenia w tym temacie, może napotkać wiele problemów. Począwszy od samego przygotowania składników do momentu upieczenia ciasta. Podczas pieczenia ciasta należy zadbać o każdy szczegół.
Musimy pamiętać o każdym, nawet najmniejszym detalu, ponieważ w innym wypadku, ciasto nam nie wyjdzie. Jakie błędy większość z nas popełnia najczęściej podczas pieczenia?
1. Proporcje składników na oko
To pierwszy i najczęściej popełniany błąd podczas pieczenia. Podczas odmierzania składników do każdego ciasta musimy być bardzo precyzyjni. Najlepiej jest korzystać z przepisów, w których proporcje podawane są w gramach. Jak to mówią szklanka szklance, czy łyżka łyżce nie równa.
2. Przyczyny zakalca
Jak zapobiec zakalcowi? Najczęstszą przyczyną zakalca są niedokładnie wymieszane składniki. Należy pamiętać, by wszystkie produkty były ze sobą dokładnie wymieszane, a masa była jednolita.
3. Ciągłe otwieranie piekarnika podczas pieczenia
Ciasto podczas pieczenia potrzebuje stałej i określonej w przepisie temperatury. Otwierając piekarnik, kiedy ciasto się piecze, temperatura spada, co może być powodem nieudanego wypieku. Najlepiej wcale nie otwierać piekarnika, kiedy ciasto się piecze.
4. Przypalony spód ciasta
Co jest powodem przypalonego spodu? Najczęstszym połowem przypalonego spodu jest niezastosowanie papieru do pieczenia. Należy pamiętać o tym ważnym punkcie, ponieważ w wielu przepisach nie jest on zawarty.
5. Źle dobrana blacha
W większości przepisów podany jest wymiar blaszki, w której należy upiec ciasto danych składników. Należy uwzględnić to podczas wyboru przepisu.
6. Produkty gorszej jakości
Podczas wyboru składników na ciasto, należy zwrócić uwagę, by były one dobrej jakości. Nie należy używać tańszych zamienników. Może to w dużym stopniu wpłynąć na wiele aspektów naszego wypieku.
7. Wyciąganie ciasta z rozgrzanego piekarnika
Po upieczeniu ciasta nie należy od razu wyciągać go z piekarnika. Należy wyłączyć piekarnik i odczekać chwilę. Drastyczna różnica temperatur może sprawić, że ciasto opadnie.
8. Krojenie ciepłego ciasta
To kolejny najczęściej popełniany błąd. Nigdy nie powinno się kroić ciasta, kiedy jest jeszcze ciepłe. Należy poczekać, aż ciasto ostygnie.
9. Nierówno wypieczone ciasto
Powodem nierównomiernego wypieczenia ciasta może być wkładanie go do nienagrzanego do odpowiedniej temperatury piekarnika.
10. Nieprzesiana mąka
Bardzo ważną czynnością podczas przygotowywania ciasta jest przesianie mąki. Wówczas składniki na ciasto się lepiej połączą, dzięki czemu ciasto ładniej wyrośnie.