Dynia to bardzo cenne i bogate w składniki odżywcze i witaminy warzywo. Warto ją spożywać o każdej porze roku. Jest bardzo smaczna, można z niej przygotować wiele ciekawych potraw i przekąsek.
Najważniejsze właściwości dyni:
1. Wzmacnia odporność
Dynię warto spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy panuje sezon na grypę i przeziębienia. Dynia posiada witaminę C oraz cynk, co wzmacnia nasz układ odpornościowy. Szklanka gotowanej dyni zawiera aż 11 miligramów witaminy C, co stanowi 19% naszego dziennego zapotrzebowania.
2. Nawilża
90% zawartości dyni to woda. Musimy zadbać o odpowiednie nawilżenie naszego organizmu. Warto pić dużo wody, oraz świeżo wyciskane soki np. z dyni.
3. Wspomaga odchudzanie
Szklanka gotowanej dyni zawiera 45 kcal w tym 3g błonnika. Jedząc potrawy z dyni poczujemy sytość na dłużej.
4. Zwalcza wirusy
Dynia działa przeciw wirusowo dzięki kukurbitynie, której najwięcej znajdziemy w pestkach. Najlepiej spożywać surowe pestki dyni, ponieważ prażone tracą swoje cenne właściwości.
5. Pozytywny wpływ na skórę
Dynia zawiera mnóstwo witaminy A, C oraz E, które skutecznie zwalczają zmarszczki. Witamina A dodatkowo redukuje wytwarzanie łoju oraz dba o piękny wygląd naszej skóry.
Istnieje wiele ciekawych przepisów na maseczki z dyni, poniżej przepis na maseczkę do skóry tłustej i suchej.
Maseczka z dyni do skóry tłustej:
- 50 g miąższu z dyni
- 1 jajko
- sok jabłkowy
Przygotowanie:
Blendujemy miąższ z dyni do uzyskania jednolitej papki. Następnie dodajemy jajko i 2 łyżki soku jabłkowego. Gdy składniki będą ze sobą dokładnie połączone, nakładamy maseczkę na około 20 minut. Następnie zmywamy letnią wodą.
Maseczka z dyni do skóry suchej:
- 50 g miąższu z dyni
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka zmielonego siemienia lnianego
Przygotowanie:
Blendujemy miąższ z dyni, w między czasie moczymy zmielone siemię lniane w mleku. Następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Gotową maseczkę nakładamu na twarz na 20 minut, po czym zmywamy ją letnią wodą.