Frytki to zapewne jedno z ulubionych dań każdego z nas. Z dodatkiem pysznych sosów i przypraw smakują obłędnie! Niestety jest mały problem, są one niezdrowe i strasznie kaloryczne. Wiele osób, szczególnie tych, które dbają o swoją sylwetkę, nie może pozwolić sobie na takie dania.
Nie martwcie się, mamy na to sposób! Pieczone frytki będą idealną alternatywą dla tych niezdrowych i smażonych na głębokim tłuszczu. Nasz organizm na tym nie ucierpi, dzięki czemu i my jedząc frytki w lżejszym wydaniu, będziemy czuć się o wiele lepiej. Poniżej przepis na pyszne i chrupiące fit frytki z piekarnika.
Składniki:
- ziemniaki
- przyprawa do frytek
- lubczyk
- papryka słodka
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Obieramy ziemniaki, po czym myjemy i kroimy w paseczki, jak na tradycyjne frytki. Płuczemy w zimnej wodzie, aż przestanie być mętna, dzięki temu frytki będą bardziej chrupiące. Po wypłukaniu odsączamy nadmiar wody ręcznikiem papierowym.
- Przygotowujemy blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Rozkładamy na niej frytki, lekko nacierając je oliwą z oliwek. Następnie posypujemy je przyprawami.
- Wkładamy frytki do piekarnika na 200 stopni, po około 30-40 minutach włączamy termo obieg na około 15 minut, co sprawi, że frytki będą bardziej chrupiące. Smacznego!