Makowiec japoński, znany również jaki makowiec z jabłkami to obowiązkowy wypiek na święta. Z pewnością każdy z Was kojarzy go z czasów dzieciństwa, kiedy to piekły go nasze babcie czy mamy.
Makowiec japoński jest bardzo puszysty, wilgotny, a jednocześnie zbity i ciężki. Jak go przygotować? Tego dowiecie się w dzisiejszym wpisie. Zapraszam!
Składniki
- 500 ml mleka
- 200 g masła
- 8 jajek
- 400 g maku
- 250 g cukru pudru
- 200 g kaszy manny
- 4 jabłka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek migdałowy
Polewa
- 50 g masła
- 50 g mleka
- 100 g czekolady mlecznej
Wykonanie
- Mak wraz z mlekiem przekładamy do rondelka, zagotowujemy. Następnie przykrywamy pokrywką i odstawiamy do napęcznienia na 30 minut. Po upływie czasu odciskamy z nadmiaru mleka, za pomocą sitka lub bawełnianej szmatki. Odciśnięty mak przepuszczamy przez maszynkę dwukrotnie.
- Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puch, dodając stopniowo cukier puder. Następnie dodajemy żółtka (stopniowo). Wlewamy również odrobinę olejku migdałowego.
- Ciągle miksując, dodajemy stopniowo mak, a następnie wsypujemy kaszę manną oraz proszek do pieczenia.
- Obrane jabłka ścieramy na tarce, dodajemy do masy makowej i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Przekładamy do masy makowej i delikatnie mieszamy.
- Gotową masę przekładamy do formy 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach przez 60 minut, grzanie góra-dół.
- Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w rondelku, podgrzewamy, mieszając do połączenia składników. Gotową polewę wylewamy na przestygnięty makowiec.