Makowiec japoński

Makowiec japoński, znany również jaki makowiec z jabłkami to obowiązkowy wypiek na święta. Z pewnością każdy z Was kojarzy go z czasów dzieciństwa, kiedy to piekły go nasze babcie czy mamy.




Makowiec japoński jest bardzo puszysty, wilgotny, a jednocześnie zbity i ciężki. Jak go przygotować? Tego dowiecie się w dzisiejszym wpisie. Zapraszam!

Składniki

  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 8 jajek
  • 400 g maku
  • 250 g cukru pudru
  • 200 g kaszy manny
  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy

Polewa

  • 50 g masła
  • 50 g mleka
  • 100 g czekolady mlecznej



Wykonanie

  • Mak wraz z mlekiem przekładamy do rondelka, zagotowujemy. Następnie przykrywamy pokrywką i odstawiamy do napęcznienia na 30 minut. Po upływie czasu odciskamy z nadmiaru mleka, za pomocą sitka lub bawełnianej szmatki. Odciśnięty mak przepuszczamy przez maszynkę dwukrotnie.
  • Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puch, dodając stopniowo cukier puder. Następnie dodajemy żółtka (stopniowo). Wlewamy również odrobinę olejku migdałowego.
  • Ciągle miksując, dodajemy stopniowo mak, a następnie wsypujemy kaszę manną oraz proszek do pieczenia.
  • Obrane jabłka ścieramy na tarce, dodajemy do masy makowej i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
  • Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Przekładamy do masy makowej i delikatnie mieszamy.
  • Gotową masę przekładamy do formy 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach przez 60 minut, grzanie góra-dół.
  • Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w rondelku, podgrzewamy, mieszając do połączenia składników. Gotową polewę wylewamy na przestygnięty makowiec.





Dodaj komentarz

trzy − 1 =