Pierniczki dojrzewające to przysmak, od którego zazwyczaj rozpoczynamy przygotowania do świąt. Aby wyszedł idealny, a ciasto rozpływało się w ustach, musimy je przygotować kilka tygodni wcześniej, aby zdążyło dojrzeć i nabrać pysznego i korzennego aromatu. Poniżej przygotowaliśmy dla Was pyszny przepis na pierniczki dojrzewające, które smakują wyśmienicie!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 g miodu,
- 250 ml cukru,
- 125g smalcu,
- ¼ szklanki mleka,
- 1,5 łyżeczki sody,
- 2 jajka,
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka imbiru,
- szczypta soli
Przygotowanie:
Na małym ogniu rozpuszczamy miód z cukrem i smalcem, tworząc jednolitą masę. Po ostudzeniu dodajemy mąkę, jajka, sól, przyprawy oraz sodę rozpuszczoną w mleku. Wszystkie składniki mieszamy i ugniatamy na ciasto. Miskę z powstałym ciastem owijamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 tygodnie.
Po upływie czasu rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i wycinamy pierniczki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasteczka, zachowując dosyć duże odstępy, ponieważ dużo urosną. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Powstałe pierniczki dekorujemy lukrem i posypką.
źródło: thekiwicountrygirl