Mleczna kanapka to pyszne biszkoptowe ciasto z dużą zawartością pysznego kremu. To świetny pomysł na smaczny deser, który jest bardzo łatwy w przygotowaniu i z pewnością posmakuje Waszym pociechom!
Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 100g cukru
- 2 łyżki oleju
- 50g mąki pszennej
- 15g kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki na krem:
- 0,25 szklanki cukru
- 0,25 szklanki mleka
- 120g mleka w proszku
- 100g serka śmietankowego
Składniki na polewę
- 0,1 opakowania margaryny Kasi
- 2 łyżki mleka
- 100g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
- Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodajemy żółtka.
- Dodajemy sok z cytryny i olej dalej ubijając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao oraz łączymy z wcześniej przygotowaną masą.
- Powstałe ciasto wylewamy na blachę i pieczemy przez 30 min w temperaturze 180 stopni.
- Mleko gotujemy z cukrem i studzimy. Miękką Kasię ucieramy na krem, dodając przestudzone mleko z cukrem. Następnie dodajemy mleko w proszki i serek małymi porcjami, cały czas ucierając.
- Wystudzone ciasto przecinamy na dwa kawałki i smarujemy powstałym kremem.
- Kasię, mleko i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Otrzymaną masą polewamy wierzch placka i odstawiamy do zastygnięcia.