Przepis na Domowe Pączki Nadziewane






Pączki to pyszna przekąska, którą przygotowujemy z ciasta drożdżowego. Ich podstawowe składniki to mąka, jajka, mleko i drożdże. Lekko spłaszczone kulki, po wyrośnięciu smażymy na głębokim tłuszczu i nadziewamy ulubionym dżemem, budyniem czy czekoladą.

Tradycyjnie pączki przygotowujemy w Tłusty Czwartek, jednak możemy sobie na nie pozwolić także w zwykły dzień.

Domowe pączki z nadzieniem to smaczny deser, którego ciężko sobie odmówić. Poniżej znajdziecie przepis na domowe pączki, które możecie wzbogacić ulubionym nadzieniem. Smacznego!

Składniki:

  • 100 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 1 kg mąki
  • 500 ml mleka
  • 1 jajko
  • 6 żółtek
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 kieliszek spirytusu
  • szczypta soli
  • ulubione nadzienie (marmolada, nutella, budyń, toffi)



Przygotowanie:

Kruszymy drożdże do dużej miski, dodajemy łyżkę mąki, 2 łyżeczki cukru, następnie zalewamy wcześniej podgrzanym mlekiem. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Do wyrośniętej masy dodajemy szczyptę soli, olej, spirytus, jajko oraz resztę cukru. Całość dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę oraz żółtka ciągle mieszając. Z powstałego ciasta formujemy kulkę i odstawiamy pod ściereczkę na 30 minut w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm i wycinamy kółeczka szklanką. Następnie formujemy z nich kuleczki, wykładamy na stolnicy posypanej mąką na około 15 minut, aby jeszcze troszkę podrosły.
Do wcześniej nagrzanego oleju wrzucamy wyrośnięte pączki, kiedy się zaczną rumienić, przekręcamy na drugą stronę.

Usmażone już pączki, wyciągamy na papier, aby je odsączyć z tłuszczu. Po ostygnięciu nabijamy je szprycą ulubionym nadzieniem. Smacznego!

źródło: leitesculinaria



Dodaj komentarz

szesnaście − 14 =