Składniki:
- 400 g mąki,
- 5 g drożdży,
- 250 ml ciepłego mleka,
- ½ kostki masła,
- 2 jaja,
- ½ szklanki cukru,
- szczypta soli,
- nutella
Przygotowanie:
Rozpuszczamy drożdże w podgrzanym wcześniej mleku. Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i szczyptę soli oraz masło, siekamy. Następnie dodajemy 1 całe jajko i jedno żółtko oraz rozczyn drożdżowy. Całość zagniatamy do powstania gładkiego ciasta. Następnie zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po upływie czasu ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na okrąg, po czym wykrawamy z niego trójkąty. Na każdy z nich kładziemy łyżeczkę nutelli i zawijamy. Zawinięte rogaliki smarujemy roztrzepanym białkiem. Zostawiamy na blaszce na około 15 minut, aby troszkę podrosły. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Smacznego!
źródło: bakingamoment