Calzone to pyszna potrawa pochodząca z Neapolu. Prościej mówiąc to pierogi z ciasta pizzowego wypełnione farszem. Tradycyjne calzone przeważnie wypełnione jest szynką, salami lub warzywami, parmezanem czy ricottą. Możemy oczywiście wypełnić je ulubionymi składnikami, które zazwyczaj dajemy na pizzę np. kurczak, pieczarki czy papryka.
We Włoszech calzone to przekąska, którą zazwyczaj sprzedaje się na ulicy. Będzie również świetną alternatywą na lunch do pracy.
W dzisiejszym wpisie zgromadziliśmy dla Was 10 przepisów na calzone, które możemy przygotować w domu. Kto ma ochotę?
1. Pyszne calzone z pieczarkami i oliwkami
2. Calzone a’la mexicana
3. Domowa pizza calzone z pieczarkami i papryką
4. Calzone ze szpinakiem i mozzarellą
5. Calzone z kurczakiem, fetą, szpinakiem i suszonymi pomidorami
1 2