Mąka to podstawowy składnik wielu potraw polskiej kuchni. Bez niej nie byłoby chleba czy pierogów, które każdy z nas uwielbia, a także nie upieklibyśmy pysznego ciasta.
Mąka to bardzo ogólne pojęcie, ponieważ możemy podzielić ją na kilka rodzajów, które warto poznać. Każdy typ mąki ma swoje zastosowanie, które przedstawimy Wam poniżej.
Numer mąki wskazuje ilość składników mineralnych, które się w niej znajdują. Poniżej prezentujemy Wam rodzaje i typy mąki oraz ich najczęstsze zastosowania.
2000 – mąka razowa (chleb, zakwas)
1850 – mąka graham
850 – mąka chlebowa
750 – mąka chlebowa
650 – bułki, chleb, także na zakwasie
550 – mąka luksusowa (bułki, drożdżówki, chleb)
500 – mąka krupczatka (bagietki, chałki, drożdżówki, bułki)
400 – mąka tortowa (słodkie wypieki)