Złote walory olejów roślinnych

Tłuszcze możemy podzielić na roślinne i zwierzęce. Najzdrowsze to te pozyskane z nasion, owoców lub orzechów. Ze względu na swoje niezwykłe właściwości nazywane są one płynnym złotem -nie tylko wzmacniają organizm, ale także wspomagają pokonać wiele dolegliwości. Jakie będą najlepsze?

Olive oil with basil and different spices on a old wooden table.



Tłuszcze roślinne, w tym szczególnie oleje, odgrywają ogromną rolę w prewencji i leczeniu wielu chorób dietozależnych. Wzrost częstości występowania cukrzycy, otyłości czy nadal niepokojąca sytuacja dotycząca chorób układu sercowo-naczyniowego sprawiają, że wciąż modyfikowane są zalecenia żywieniowe. Niezmiennie jednak od lat podkreśla się, że nasycone kwasy tłuszczowe, których źródłem są głównie produkty pochodzenia zwierzęcego, warto zastępować nienasyconymi kwasami tłuszczowymi pochodzenia roślinnego. W Polsce najczęściej wybieramy oleje – rzepakowy i słonecznikowy. Choć tak naprawdę, tylko sięgając po różnorodne oleje z roślin lub ich mieszanki, można urozmaicić menu i zapewnić organizmowi bogactwo cennych składników.

Co takiego wyjątkowego jest w olejach roślinnych?

Przede wszystkim zawierają mnóstwo NNKT czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to takie tłuszcze, których organizm człowieka nie jest w stanie sam wytworzyć i dlatego powinny być stałym elementem codziennej diety. Do rodziny NNKT zaliczamy kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Są składnikami tkanek, prekursorami prostaglandyn – hormonów tkankowych, które regulują pracę układu krążenia, ciśnienie krwi, wydzielanie soków trawiennych. NNKT są też niezbędne do prawidłowego transportu lipidów w organizmie, dzięki czemu przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi i zmniejszenia ryzyka rozwoju miażdżycy.

Dodatkowo oleje roślinne są także doskonałym źródłem witamin. Te, które kryją się w roślinnych olejach, można by długo wymieniać. Np. olej rzepakowy ma najwięcej prowitaminy A i witaminy K, natomiast olej słonecznikowy przoduje pod względem zawartości witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem. Olej z orzechów włoskich ma sporo witamin z grupy B, działa przeciwzapalnie i przeciwstresowo. Roślinne oleje zawierają też witaminę K, która jest niezbędna w procesie krzepnięcia oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.




Uniwersalny wybór

Z pewnością jedną z głównych zalet olejów roślinnych jest ich uniwersalność.Można je dodawać do surówek, dań mięsnych, zup.Łatwo nimi zastąpić tłuszcze zwierzęce: masło, smalec, słoninę. Oleje, w których przeważają jednonienasycone kwasy tłuszczowe (oliwa i olej rzepakowy) nadają się do smażenia, spożywania na zimno i gotowania. Natomiast te, w których dominują kwasy wielonienasycone (słonecznikowy, kukurydziany, sojowy), powinno się stosować tylko na zimno.Warto również pamiętać, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego dania skropione olejem są ucztą dla naszych kubków smakowych.Podczas przygotowywania ciast czy ciasteczek, od rodzaju wykorzystanego tłuszczu zależy m.in. kruchość, konsystencja czy faktura przygotowanego wypieku. Tłuszcz pomaga też zachować dłuższą świeżość potraw.

Olej na zdrowie!

Niektóre oleje roślinne mają znacznie krótszy okres przydatności do spożycia, ale warto po nie sięgnąć ze względu na korzystne dla zdrowia właściwości. Np. olej z włoskich lub laskowych orzechów obniża ciśnienie tętnicze. Olej cedrowy łagodzi objawy choroby wrzodowej i wspomaga pracę stawów. Z kolei olej sezamowy stosuje się w profilaktyce osteoporozy, a konopny działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Można kupić buteleczkę wybranego oleju roślinnego i dozować dla zdrowia wedle uznania. Jest i inne rozwiązanie – gotowa mieszanka najlepszych olejów zamkniętych w butelce DUOLIFE RegenOil Liquid Gold. To kompozycja 13 olejów roślinnych tłoczonych na zimno. Powstają w temperaturze nieprzekraczającej 40-50°C. Dzięki temu zachowują cenne właściwości oraz swój charakterystyczny zapach i smak. Na liście składników jest m.in. olej słonecznikowy, lniany, kukurydziany, konopny, z orzechów włoskich, z pestek winogron, z nasion sezamu. Zalecane spożycie DUOLIFE RegenOil Liquid Gold, to 5 ml dziennie (1 łyżeczka).

Warto przeanalizować swoją dietę i tam, gdzie to możliwe, zamieniać tłuszcz zwierzęcy na ten, którego źródłem są rośliny. Im więcej rodzajów i smaków wypróbujemy, tym lepiej dla nas.

W tym wypadku urozmaicenie jest gwarancją, że dostarczamy organizmowi całą gamę witamin oraz substancji o wyjątkowych właściwościach.

Więcej informacji: https://duolife.eu




Dodaj komentarz