Churros

Churros to tradycyjny hiszpański smakołyk w postaci smażonych na głębokim tłuszczu pręcików. Przygotowane są ciasta parzonego, wyciskanego ze szprycy czy też rękawa cukierniczego.




Po usmażeniu serwowane z cukrem pudrem lub czekoladą smakują naprawdę wyśmienicie. Zapraszam na przepis!

Składniki

  • 160 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta soli



Wykonanie

  1. Do rondelka wlać wodę, dodać masło cukier, cukier wanilinowy oraz sól, zagotować.

  2. Dodać mąkę i ucierać drewnianą łyżką, do uzyskania gładkiej i sprężystej masy. Odstawić do przestygnięcia na około 30 minut.

  3. Wbijać kolejno jajka, mieszając drewnianą łyżką do połączenia składników.

  4. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz kawałki ciasta o długości ok. 10 cm. Końce ciasta odcinać nożyczkami.

  5. Smażyć na rumiano z każdej strony.

  6. Podawać posypane cukrem pudrem lub z roztopioną czekoladą.


Dodaj komentarz

4 × trzy =