Churros to tradycyjny hiszpański smakołyk w postaci smażonych na głębokim tłuszczu pręcików. Przygotowane są ciasta parzonego, wyciskanego ze szprycy czy też rękawa cukierniczego.
Po usmażeniu serwowane z cukrem pudrem lub czekoladą smakują naprawdę wyśmienicie. Zapraszam na przepis!
Składniki
- 160 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 250 ml wody
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- szczypta soli
Wykonanie
- Do rondelka wlać wodę, dodać masło cukier, cukier wanilinowy oraz sól, zagotować.
- Dodać mąkę i ucierać drewnianą łyżką, do uzyskania gładkiej i sprężystej masy. Odstawić do przestygnięcia na około 30 minut.
- Wbijać kolejno jajka, mieszając drewnianą łyżką do połączenia składników.
- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz kawałki ciasta o długości ok. 10 cm. Końce ciasta odcinać nożyczkami.
- Smażyć na rumiano z każdej strony.
- Podawać posypane cukrem pudrem lub z roztopioną czekoladą.