Co Powinniśmy Mieć w Domu na Wypadek Epidemii? Oficjalna Lista

W związku z zaistniałą sytuacją związaną z epidemią, ludzie rzucili się na sklepy, robiąc zapasy. Supermarkety odnotowały ogromny wzrost obrotów. Urząd informuje, że nie ma powodu do paniki i robienia przesadnych zakupów. Z półek znika papier toaletowy, płyn do dezynfekcji, mąka, makarony i konserwy. Nie należy popadać w panikę. Zaleca się ograniczenie wyjść do minimum. Warto odpuścić sobie wypady do restauracji czy wizyty u kosmetyczki. Najlepiej pozostać w domu.




shutterstock.com

Zaleca się, by każdy dom posiadał rezerwę żywności na 10 dni. Warto zakupić rzeczy które faktycznie nam się przydadzą. Nie należy zaopatrywać się w produkty, których nie spożywamy. Oto podstawowa i uniwersalna lista rzeczy, które powinny znaleźć się w każdym domu.




Na jedną osobę potrzeba:
– 20 l wody,
– 3,5 kg produktów zbożowych (chleba, ziemniaków, makaronu i ryżu),
– 2,5 kg owoców w puszkach lub słoikach i orzechów,
– 4 kg warzyw w puszkach lub słoikach,
– 2,5 kg produktów mlecznych,
– 1,5 kg mięsa, ryb i jajek, ewentualnie jajek w proszku.

Dodatkowo warto posiadać produkty spożywcze, które nie muszą być podgrzewane ani gotowane:
– cukier,
– miód,
– czekolada,
– mąka,
– sucharki,
– słone paluszki.

Ważne jest to, by pamiętać również o niezbędnych lekarstwach.


Dodaj komentarz