Napoleonka to smakowity deser, który chyba każdy z nas uwielbia. Dzięki temu przepisowi będziecie mogli ją przygotować w swoich domach w bardzo szybki i łatwy sposób. Zapraszam!
Składniki
- 2 szklanki mleka
- 2 czubate łyżki cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 80 g masła
- 18 herbatników
Sposób przygotowania
- Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki mleka i dodajemy cukier. Całość zagotowujemy.
- Do gotującego się mleka wlewamy budynie, rozpuszczone w 0,5 szklanki mleka. Całość gotujemy na małym ogniu do uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Masło ucieramy na puch, stopniowo dodając przestygnięty budyń.
- Na dnie naczynia 20×15 cm układamy herbatniki a na nich rozprowadzamy masę budyniową.
- Na wierzch układamy kolejną warstwę herbatników. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.