
Napoleonka to smakowity deser, który chyba każdy z nas uwielbia. Dzięki temu przepisowi będziecie mogli ją przygotować w swoich domach w bardzo szybki i łatwy sposób. Zapraszam!
Składniki
- 2 szklanki mleka
 - 2 czubate łyżki cukru
 - 2 budynie śmietankowe
 - 80 g masła
 - 18 herbatników
 
Sposób przygotowania
- Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki mleka i dodajemy cukier. Całość zagotowujemy.
 
- Do gotującego się mleka wlewamy budynie, rozpuszczone w 0,5 szklanki mleka. Całość gotujemy na małym ogniu do uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do przestygnięcia.
 
- Masło ucieramy na puch, stopniowo dodając przestygnięty budyń.
 
- Na dnie naczynia 20×15 cm układamy herbatniki a na nich rozprowadzamy masę budyniową.
 
- Na wierzch układamy kolejną warstwę herbatników. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
 
 








