Ekspresowa napoleonka




Napoleonka to smakowity deser, który chyba każdy z nas uwielbia. Dzięki temu przepisowi będziecie mogli ją przygotować w swoich domach w bardzo szybki i łatwy sposób. Zapraszam!

Składniki

  • 2 szklanki mleka
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 2 budynie śmietankowe 
  • 80 g masła
  • 18 herbatników



Sposób przygotowania

  • Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki mleka i dodajemy cukier. Całość zagotowujemy.
  • Do gotującego się mleka wlewamy budynie, rozpuszczone w 0,5 szklanki mleka. Całość gotujemy na małym ogniu do uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do przestygnięcia. 
  • Masło ucieramy na puch, stopniowo dodając przestygnięty budyń.
  • Na dnie naczynia 20×15 cm układamy herbatniki a na nich rozprowadzamy masę budyniową.
  • Na wierzch układamy kolejną warstwę herbatników. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 


Dodaj komentarz

15 − jedenaście =