Jak Gotować Jajka?




Mimo iż pytanie to wydaje się banalne, na pewno wiele z Was z pewnością nie raz zadawało sobie pytanie, jak idealnie ugotować jajka? Wbrew pozorom nie łatwo jest ustalić idealny czas na przygotowanie perfekcyjnych jajek. Jedni lubią jajka na twardo, inni na miękko, a jeszcze inni na półtwardo.

W dzisiejszym wpisie przedstawimy Wam kilka cennych wskazówek, które pozwolą Wam ugotować idealne jajka, takie, jakie będziecie mieli ochotę zjeść. Idealnie ugotowane jajka, wcale nie są trudne Trzeba jednak znać kilka trików, które nam w tym pomogą.

Poniżej znajdziecie cenne wskazówki na to, jak ugotować idealne jajko na miękko, twardo i na półtwardo.

Dzięki temu Wasze jajka od teraz będą zawsze perfekcyjne.

Jak ugotować jajka?

Przed gotowaniem warto wyjąć jajka z lodówki. Odczekać kilkanaście minut, by nabrały temperatury pokojowej. Kiedy wsadzimy do wody jajka bezpośrednio z lodówki, mogą popękać.

Do garnka wlewamy wodę oraz dodajemy łyżeczkę soli. Następnie czekamy, aż woda zacznie się gotować. Do gotującej się wody delikatnie wkładamy jajka.

  • Jajka na miękko: gotujemy 4 minuty.
  • Jajka na półtwardo: gotujemy 6 minut.
  • Jajka na twardo: gotujemy 8 minut.



Po ugotowaniu jajek odlewamy wrzątek i zalewamy je zimną wodą. Wszystko po to, aby je ochłodzić, równocześnie zatrzymując proces gotowania. Jeśli zostawimy jajka we wrzącej wodzie, będą się one jeszcze przez pewien czas podgotowywać.

Mam nadzieję, że ten wpis pomoże Wam ugotować idealne jajka, a po jego przeczytaniu będziecie mieć pewność jak robić to poprawnie.



Dodaj komentarz

15 + 18 =