Najbrudniejsze Przedmioty w Kuchni – Sprawdź jak Zapobiec Rozwojowi Bakterii i Drobnoustrojów!





Na pierwszy rzut oka wydają się czyste, jednak w rzeczywistości wygląda to zupełnie inaczej. To właśnie na nich znajduje się najwięcej bakterii, drobnoustrojów, brudu i kurzu.

Poniżej przedstawimy Wam kilka przedmiotów, które wbrew pozorom wyglądają na czyste, jednak są najbrudniejsze w naszym domu.

Gąbka do mycia

Ciągle mokra, niedokładnie wypłukana – gąbki wbrew pozorom są bardzo brudne i posiadają mnóstwo bakterii. Należy je regularnie wymieniać i przelewać wrzątkiem co jakiś czas, który zabije bakterie, znajdujące się na gąbce.





Ścierka kuchenna

Wycieramy w nią ręce, blaty oraz przyrządy kuchenne. Zazwyczaj jest wilgotna, co stanowi znakomite środowisko dla rozwoju bakterii. Należy wymieniać ścierki regularnie oraz nie wycierać w tą samą ścierkę rąk, oraz akcesoriów kuchennych.

Deska do krojenia

Bardzo często kroimy na niej surowe mięso oraz warzywa. Deska to miejsce, na którym osiada się mnóstwo szkodliwych bakterii i drobnoustrojów. Należy pamiętać o dokładnym myciu desek do krojenia, warto je przelewać wrzątkiem.

Drewniana łyżka

Wiele z nas używa drewnianej łyżki do mieszania lub nakładania potraw. Należy ją co jakiś czas zamieniać na nową, szczególnie jeśli zmieni swój kolor na ciemny.





Dodaj komentarz