Napar z Imbiru na Kaszel i Wzmocnienie Odporności

pikist.com





Imbir już od wielu lat wykorzystywany jest jako naturalny lek na różnego rodzaju przeziębienia, ból gardła czy kaszel. Jeśli czujemy, że przeziębienie nas atakuje, nie należy czekać aż infekcja się rozwinie, tylko od razu działać.

Napar z imbiru to bardzo skuteczny i łatwy do przygotowania lek, który natychmiastowo przyniesie ulgę i ukoi ból.

Właściwości lecznicze imbiru

Imbir posiada wiele cennych właściwości, o których niestety często zapominamy. Pomoże nam w bolesnym miesiączkowaniu a także w koncentracji. Imbir  działa również przeciwzapalnie, przeciwwymiotnie i odkażająco, dzięki czemu zwalcza infekcje wirusowe i grzybicze. Dostarcza także naszemu organizmowi witaminy z grupy B oraz C a także magnez, krzem i potas.




Herbata z imbirem to najlprosctrzy przepis na wykorzystanie tego cennego korzenia. Wystarczy wkroić kilka plastrów imbiru do codziennej herbaty. Domowa herbata z imbirem z pewnością zapobiegnie infekcji lub złagodzi jej objawy. Do tak przygotowanej herbaty można dodać odrobinę miodu, cynamonu, cytryny i goździków.

Imbir na kaszel

Imbir z dodatkiem soku z cytryny i miodu to idealny lek na kaszel. Tak przygotowany napar to skuteczny sposób na kaszel, który dodatkowo pokryje nasze gardło ochronną powłoką.

Napar z Imbiru na Kaszel i Wzmocnienie Odporności – PRZEPIS

Składniki:

  • 3 szklanki wody
  • 15 g startego korzenia imbiru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  • Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej starty na małych oczkach tarka imbir.
  • Zmniejszamy moc palnika i dodajemy sok z cytryny, gotujemy jeszcze przez około minute i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Po wystygnięciu dodajemy miód i dokładnie mieszamy.
  • Tak przygotowany syrop należy pić 3 razy dziennie po szklance.
  • Profilaktycznie należy pić jedną szklankę naparu dziennie, aby wzmocnić odporność, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.


Dodaj komentarz

dwanaście − cztery =