Nie Wylewaj Wody Po Ugotowaniu Jajek – Dowiedz Się Dlaczego






Jajka przez pewien czas uznawane były za produkty bogate w cholesterol, który przyczyniał się do rozwoju wielu chorób takich jak np. miażdżyca. W związku z tym zalecano, aby nie spożywać ich zbyt wiele.

Po pewnym czasie badania naukowe wykazały jednak, iż jajka wcale nie zawierają tak wiele cholesterolu, a na dodatek są bogatym źródłem witamin. Zalecana ilość jajek to 4-5 na tydzień.




Najgorszą zmorą podczas gotowania jajek jest ich obieranie. Aby było ono łatwiejsze należy do garnka z wodą dodać plaster cytryny.

Większość z nas, po ugotowaniu jajek wylewa wodę, jednak nie należy tego robić. Znajdujące się w jajkach minerały częściowo przenikają do wody. Są one bardzo cenne dla roślin, dlatego też warto wykorzystać wodę po gotowaniu jajek do podlewania kwiatów.

Kolejnym cennym składnikiem jajek jest ich skorupka, którą zazwyczaj wyrzucamy do kosza. Możemy ją również wykorzystać w ogrodzie, posypując ziemię skruszonymi skorupkami. Rośliny z pewnością będą za to wdzięczne.


Dodaj komentarz

cztery × cztery =