Przepisy na Proziaki – Pyszne Bułeczki z Czasów Dzieciństwa






Proziaki to pyszne placki z dodatkiem prozy, wywodzące się z Podkarpacia. Ich podstawowe składniki to mąka, jajka, kwaśna śmietana, woda oraz sól i soda. Piecze się je na blasze pieca kaflowego.

Niestety takie piece są już bardzo rzadko spotykane w domach, jednak możemy przygotować domowe proziaki w inny sposób. Najczęściej przygotowujemy je na patelni, możemy także upiec je w piekarniku.

W dzisiejszym wpisie znajdziecie najlepsze przepisy na proziaki w 10ciu wariantach. Pyszny smak i aromat proziaków, z pewnością przypomni Wam beztroskie czasy dzieciństwa. Domowe prosiaki z pewnością posmakują Waszym domownikom. Możemy je spożywać w wersji na słodko z ulubionym dżemem, a także na słono, z serem czy szynką.

1. Proziaki z patelni

Przepis na: Przepiski.pl

2. Proziaki na kefirze

Przepis na: asiuuulek



3. Proziaki z serem

Przepis na: smaker.pl

4. Domowe proziaki z piekarnika wg babci Zosi

Przepis na: domowysmakjedzenia.pl

5. Proziaki w wersji mini

Przepis na: smaker.pl


Dodaj komentarz

dziesięć + siedem =