Proziaki to pyszne placki z dodatkiem prozy, wywodzące się z Podkarpacia. Ich podstawowe składniki to mąka, jajka, kwaśna śmietana, woda oraz sól i soda. Piecze się je na blasze pieca kaflowego.
Niestety takie piece są już bardzo rzadko spotykane w domach, jednak możemy przygotować domowe proziaki w inny sposób. Najczęściej przygotowujemy je na patelni, możemy także upiec je w piekarniku.
W dzisiejszym wpisie znajdziecie najlepsze przepisy na proziaki w 10ciu wariantach. Pyszny smak i aromat proziaków, z pewnością przypomni Wam beztroskie czasy dzieciństwa. Domowe prosiaki z pewnością posmakują Waszym domownikom. Możemy je spożywać w wersji na słodko z ulubionym dżemem, a także na słono, z serem czy szynką.
1. Proziaki z patelni
2. Proziaki na kefirze
3. Proziaki z serem
4. Domowe proziaki z piekarnika wg babci Zosi
5. Proziaki w wersji mini
1 2