Proziaki to pyszne placki z dodatkiem prozy, wywodzące się z Podkarpacia. Ich podstawowe składniki to mąka, jajka, kwaśna śmietana, woda oraz sól i soda. Piecze się je na blasze pieca kaflowego.
Niestety takie piece są już bardzo rzadko spotykane w domach, jednak możemy przygotować domowe proziaki w inny sposób. Najczęściej przygotowujemy je na patelni, możemy także upiec je w piekarniku.
W dzisiejszym wpisie znajdziecie najlepsze przepisy na proziaki w 10ciu wariantach. Pyszny smak i aromat proziaków, z pewnością przypomni Wam beztroskie czasy dzieciństwa. Domowe prosiaki z pewnością posmakują Waszym domownikom. Możemy je spożywać w wersji na słodko z ulubionym dżemem, a także na słono, z serem czy szynką.
1. Proziaki z patelni
![](https://damusia.pl/wp-content/uploads/2020/03/proziaki1-1.jpg)
2. Proziaki na kefirze
![](https://damusia.pl/wp-content/uploads/2020/03/proziaki-na-kefirze.jpg)
3. Proziaki z serem
![](https://damusia.pl/wp-content/uploads/2020/03/proziaki-z-serem.jpg)
4. Domowe proziaki z piekarnika wg babci Zosi
![](https://damusia.pl/wp-content/uploads/2020/03/proziaki1.jpg)
5. Proziaki w wersji mini
![](https://damusia.pl/wp-content/uploads/2020/03/proziaki-w-wersji-mini.jpg)
1 2