Rodzaje oscypków i serów góralskich – czym się różnią?




Podhale to region słynący z wielu kulinarnych specjałów, wśród których prym wiodą góralskie serki na czele z oscypkiem. Za sprawą swojego unikalnego smaku i tekstury, wyroby te przyciągają zarówno miejscowych, jak i turystów. Na czym polega sekret tych serów podhalańskich? Poznaj tajemnice oscypków i serów górskich!

Kiedy ser można nazwać oscypkiem?

Udając się na Krupówki, na wielu straganach można znaleźć serki, które figurują pod słynną nazwą „oscypek”. Niestety nie wszystkie z nich zasługują na to miano. Dlaczego? Bo prawdziwe oscypki z certyfikatem dostępne są jedynie w  okresie od maja do września, kiedy to owce wypasają się na halach. Czym zatem jest oscypek z prawdziwego zdarzenia? To tradycyjny wędzony ser wytwarzany głównie w polskich Tatrach ze świeżego mleka owczego. Do jego produkcji wykorzystuje się również mleko krowie, oczywiście z zachowaniem odpowiednich proporcji. Sery prosto z Podhala charakteryzują się wrzecionowatym kształtem, czyli przypominają stożki o wadze 600-800 g i długości 17 do 23 cm. Aby dany serek górski mógł być nazwany oscypkiem, musi być produkowany w określonym regionie geograficznym, zgodnie z zachowaniem odpowiednich receptur, składu, procesu produkcji i kształtu. Polski oscypek został zarejestrowany w Unii Europejskiej w 2008 roku jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. 

Prawdziwe oscypki prosto z Podhala dostępne z szybką dostawą znajdziesz w sklepie Schronisko Bukowina.

W jaki sposób wytwarzany jest oscypek?

Ten produkt regionalny powstaje w bacówkach. To właśnie tam mleko owcze zlewa się do drewnianego wiadra przez lniane płótno, by podgrzać je nad ogniskiem. Do mleka dodawana jest podpuszczka, która powoduje jego krzepnięcie. Powstałą masę serową odciska się od serwatki i ugniata na kształt kuli, którą parzy się w gorącej wodzie. Tak przygotowany wyrób przekładany jest do drewnianych form, a następnie po uformowaniu leżakuje on w solance, dzięki czemu zyskuje charakterystyczny, słony smak. Ostatnim etapem produkcji oscypka jest wędzenie, które odbywa się pod bacznym okiem bacy. 

Oscypki – dlaczego często występują pod innymi nazwami?

Jak wcześniej wspomnieliśmy, oscypek to polski produkt regionalny chroniony przez unijne prawo. Stąd też inne serki górskie, niespełniające wymaganych norm i niepochodzące z danego regionu nie mogą być nazywane oscypkami. Przypomnijmy, że oryginalne sery z Podhala wytwarzane są w 60% z owczego mleka i w 40% z mleka krowiego. Oscypki wyrabiane są od maja do września, z kolei sprzedaje się je od maja do października.

Z tego też względu wielu sprzedawców stosują inne nazwy dla serów. Do popularnych obecnie określeń należą „serki górskie”, „serki góralskie”, czy „scypki”. 




Gdzie można kupić prawdziwe góralskie oscypki?

Oscypki to jedne z najpopularniejszych regionalnych przysmaków. Każdy turysta przybywający w góry uwielbia się nimi zajadać. Za co kochamy te góralskie serki? Za zniewalający delikatny smak  i intensywny zapach. Jeśli jesteś miłośnikiem serów i masz wielką ochotę na pyszny, świeży serek prosto z Podhala, możesz zamówić go bez wychodzenia z domu w sklepie internetowym Schronisko Bukowina. Znajdziesz tu wytwarzane ręcznie przez bacę prawdziwe oscypki z certyfikatem i nie tylko. 

Góralskie sery z mleka krowiego – również warte uwagi

Na myśl o góralskich serkach, często przed naszymi oczami pojawia się słynny oscypek. Jednak nie warto zapominać również o innych pysznych serach, które powstają z mleka krowiego. Wędzone, kremowe i pełne aromatu – sprawdź, które specjały uwzględnić na swojej liście smakowych doznań!

Gołka 

To synonim intensywnego aromatu i wyrazistego, słonego smaku. Wędzona gołka może być wytwarzane głównie z mleka krowiego lub z mleka krowiego z domieszką mleka owiec. Jest niezwykle krucha i wyróżnia się twardą skórką.

Korbacze

Te cienkie nitki mogą występować w wersji wędzonej lub niewędzonej. Korboce to serowe makaroniki, które w oka mgnieniu znikają ze stołów podczas różnych uroczystości. To przekąska, której naprawdę ciężko się oprzeć.

Bryndza

To rodzaj sera twarogowego, który może być wytwarzany z mleka krowiego, owczego lub koziego.  Bryndza to inaczej dojrzały bundz, który charakteryzuje się o wiele bardziej intensywnym, słonym smakiem i zapachem.

Bundz

To ser podpuszczkowy przypominający twaróg. Ma miękką, grudkowatą konsystencję i łagodny smak. Świeży bundz jest słodki i świetnie sprawdza się na kanapce z miodem lub konfiturą.

Różnorodność góralskich serów stanowi powód do dumy nie tylko dla lokalnej społeczności, ale także kusi smakoszy z całego świata. Te serowe przysmaki stanowią ucztę dla podniebienia – od tradycyjnych zastosowań w kuchni regionalnej, aż po nowoczesne wariacje w kreatywnych potrawach. Prawdziwe oscypki i inne sery góralskie prosto z Podhala dostępne są w sklepie online Schronisko Bukowina.



Dodaj komentarz

16 − 11 =