Kapusta pekińska, jak sama nazwa mówi, pochodzi z Chin, a tam wykorzystuje się ją na wiele różnych sposobów. Chińczycy traktują kapustę pekińską tak jak my cebulę, ląduje ona w zupach, smażonych potrawach, jako dodatek do ryżu czy makaronu.
Cenne walony witaminowe, jakie zawiera kapusta pekińska, można wykorzystać spożywając ją w wersji surowej. W naszym kraju kapusta pekińska najczęściej wykorzystywana jest do sałatek i na nich właśnie się skupimy.
W tym wpisie znajdziecie 10 przepisów na sałatkę z kapustą pekińską. Możemy ją połączyć w sposób tradycyjny z kurczakiem, przygotowując sałatkę gyros, ale świetnie także smakuje w połączeniu z tuńczykiem, a nawet makrelą.
Możliwości na wykorzystanie kapusty pekińskiej do sałatek jest mnóstwo. Zerknijcie do poniższych przepisów i znajdźcie odpowiednią opcję dla siebie.