Mięta uprawiana była już w średniowieczu. Europejczycy od dawnych czasów doceniali jej właściwości lecznicze, a także cudowny aromat i smak. Wystarczy kilka listków świeżej mięty dodać do wody z cytryną, by otrzymać smaczny i orzeźwiający napój. Warto także przygotować domowy sok z mięty na zimę, by móc cieszyć się jej smakiem przez cały rok.
Sok z mięty to świetny dodatek do herbaty, deserów, a także lek, w przypadku problemów trawiennych. Dodatkowo mięta jest cennym źródłem wielu składników odżywczych takich jak, żelazo, magnez, kwas foliowy, a także witaminy A oraz B3.
Syrop z mięty także wzmocni naszą odporność w okresie jesienno-zimowym. Warto pokusić się o przygotowanie, chociaż kilku słoiczków domowego soku z mięty.
Poniżej przedstawimy Wam nasz sprawdzony przepis na pyszny sok z mięty, który z pewnością Wam posmakuje.
PRZEPIS NA SOK Z MIĘTY
Składniki:
- 15 gałązek mięty
- 1 szklanka cukru
- sok z połowy cytryny
- 1 l wody
Przygotowanie:
- Miętę płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody.
- Wodę zagotowujemy, zmniejszamy gaz, a następnie dodajemy cukier i sok z cytryny. Całość mieszamy i gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru.
- Do powstałej mieszanki dodajemy gałązki mięty, przykrywamy garnek i pozostawiamy tak na 24 godziny.
- Po upływie czasu wyjmujemy gałązki mięty, powstały syrop przelewamy przez sito i zagotowujemy.
- Gorący sok przelewamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy.
- Pasteryzowanie przez ok. 5 minut wydłuży żywotność soku.