Najlepszy Przepis na Sok z Mięty






Mięta uprawiana była już w średniowieczu. Europejczycy od dawnych czasów doceniali jej właściwości lecznicze, a także cudowny aromat i smak. Wystarczy kilka listków świeżej mięty dodać do wody z cytryną, by otrzymać smaczny i orzeźwiający napój. Warto także przygotować domowy sok z mięty na zimę, by móc cieszyć się jej smakiem przez cały rok.

Sok z mięty to świetny dodatek do herbaty, deserów, a także lek, w przypadku problemów trawiennych. Dodatkowo mięta jest cennym źródłem wielu składników odżywczych takich jak, żelazo, magnez, kwas foliowy, a także witaminy A oraz B3.

Syrop z mięty także wzmocni naszą odporność w okresie jesienno-zimowym. Warto pokusić się o przygotowanie, chociaż kilku słoiczków domowego soku z mięty.




Poniżej przedstawimy Wam nasz sprawdzony przepis na pyszny sok z mięty, który z pewnością Wam posmakuje.

PRZEPIS NA SOK Z MIĘTY

Składniki:

  • 15 gałązek mięty
  • 1 szklanka cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 1 l wody

Przygotowanie:

  • Miętę płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody.
  • Wodę zagotowujemy, zmniejszamy gaz, a następnie dodajemy cukier i sok z cytryny. Całość mieszamy i gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru.



  • Do powstałej mieszanki dodajemy gałązki mięty, przykrywamy garnek i pozostawiamy tak na 24 godziny.
  • Po upływie czasu wyjmujemy gałązki mięty, powstały syrop przelewamy przez sito i zagotowujemy.
  • Gorący sok przelewamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy.
  • Pasteryzowanie przez ok. 5 minut wydłuży żywotność soku.




Dodaj komentarz

8 − 1 =