Świeże owoce i warzywa powinny znajdować się w jadłospisie każdego z nas. Osoby sceptycznie nastawione do tego stwierdzenia powinny przekonać przede wszystkim argumenty, płynące z całego świata, iż owoce i warzywa zawierają mnóstwo witamin w czystej postaci.
Utrzymanie w świeżości warzyw i owoców to zmora każdego z nas. Niestety nie mamy czasu na to, aby codziennie wybrać się do warzywniaka po świeży zapas tych produktów. Zazwyczaj kupujemy większą ilość, a gdy ich nie zjemy przez kilka dni, niestety lądują w koszu, ponieważ po prostu się psują. Owoce i warzywa nie zawierają konserwantów, dlatego też czas ich przydatności nie jest zbyt długi.
Nie martwcie się, przedstawimy Wam proste triki, które pozwolą zachować świeżość owoców i warzyw na dłużej. Dzięki nim nie będziecie musieli wyrzucać ich do kosza.
1. Nie przechowuj warzyw i owoców w wilgotnym miejscu.
Owoce i warzywa lubią suche środowisko. Wilgoć sprzyja rozwojowi pleśni, co przyczynia się do ich psucia. Najlepiej trzymać warzywa i owoce w plastikowych pojemnikach wyłożonych ręcznikiem papierowym, który wsiąknie wilgoć.
2. Nie wszystkie warzywa i owoce powinny leżeć w lodówce.
Należą do nich przede wszystkim ogórki i pomidory. Powinny być one przechowywane w temperaturze pokojowej, dzięki czemu dłużej zachowają świeżość.
3. Nie należy od razu myć warzyw i owoców.
Posiadają one naturalną otoczkę ochronną, pozwalającą im zachować świeżość. Warzywa i owoce należy myć tuż przed zjedzeniem.
4. Nie należy przechowywać razem cebuli i ziemniaków.
Doprowadza to do kiełkowania obu tych warzyw, co sprawia, że przestają być jadalne.
5. Nie wszystkie warzywa i owoce powinny leżeć obok siebie.
Dojrzałe morele, śliwki, gruszki, banany i pomidory wydzielają etylen. Jeśli będziemy przechowywać je z warzywami czy owocami, które są na niego wrażliwe takie jak np. jabłka, ziemniaki, brokuł czy arbuz – szybciej się zepsują.
6. Końcówki bananów powinny być owinięta folią.
Bananów także nie powinniśmy przechowywać w lodówce. Powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Dodatkowo warto ich końce owinąć folią, co pozwoli zachować ich świeżość na jeszcze dłużej.
7. Winogrona należy przechowywać w plastikowym woreczku.
Dzięki temu zachowamy ich świeżość przez długi czas.
8. Pomidory kładziemy łodyżką do góry.
Pomidory zazwyczaj psują się w miejscu wokół łodygi. Ten zabieg spowolni ich psucie się.
9. Ziemniaki należy przechowywać w zacienionym miejscu.
Ziemniaki nie lubią słońca, jego nadmiar powoduje szybsze gnicie.
10. Kalafior i brokuł należy przechowywać w wilgotnym miejscu.
Te warzywa lubią wilgoć. Należy przechowywać je w wentylowanym pojemniku, na ręczniku papierowym nasączonym wodą.