10 Trików Które Pozwolą Zachować Świeżość Warzyw i Owoców na Dłużej






Świeże owoce i warzywa powinny znajdować się w jadłospisie każdego z nas. Osoby sceptycznie nastawione do tego stwierdzenia powinny przekonać przede wszystkim argumenty, płynące z całego świata, iż owoce i warzywa zawierają mnóstwo witamin w czystej postaci.

Utrzymanie w świeżości warzyw i owoców to zmora każdego z nas. Niestety nie mamy czasu na to, aby codziennie wybrać się do warzywniaka po świeży zapas tych produktów. Zazwyczaj kupujemy większą ilość, a gdy ich nie zjemy przez kilka dni, niestety lądują w koszu, ponieważ po prostu się psują. Owoce i warzywa nie zawierają konserwantów, dlatego też czas ich przydatności nie jest zbyt długi.

Nie martwcie się, przedstawimy Wam proste triki, które pozwolą zachować świeżość owoców i warzyw na dłużej. Dzięki nim nie będziecie musieli wyrzucać ich do kosza.

1. Nie przechowuj warzyw i owoców w wilgotnym miejscu.

Owoce i warzywa lubią suche środowisko. Wilgoć sprzyja rozwojowi pleśni, co przyczynia się do ich psucia. Najlepiej trzymać warzywa i owoce w plastikowych pojemnikach wyłożonych ręcznikiem papierowym, który wsiąknie wilgoć.

2. Nie wszystkie warzywa i owoce powinny leżeć w lodówce.

Należą do nich przede wszystkim ogórki i pomidory. Powinny być one przechowywane w temperaturze pokojowej, dzięki czemu dłużej zachowają świeżość.

3. Nie należy od razu myć warzyw i owoców.

Posiadają one naturalną otoczkę ochronną, pozwalającą im zachować świeżość. Warzywa i owoce należy myć tuż przed zjedzeniem.

4. Nie należy przechowywać razem cebuli i ziemniaków.

Doprowadza to do kiełkowania obu tych warzyw, co sprawia, że przestają być jadalne.

5. Nie wszystkie warzywa i owoce powinny leżeć obok siebie.

Dojrzałe morele, śliwki, gruszki, banany i pomidory wydzielają etylen. Jeśli będziemy przechowywać je z warzywami czy owocami, które są na niego wrażliwe takie jak np. jabłka, ziemniaki, brokuł czy arbuz – szybciej się zepsują.



6. Końcówki bananów powinny być owinięta folią.

Bananów także nie powinniśmy przechowywać w lodówce. Powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Dodatkowo warto ich końce owinąć folią, co pozwoli zachować ich świeżość na jeszcze dłużej.

7. Winogrona należy przechowywać w plastikowym woreczku.

Dzięki temu zachowamy ich świeżość przez długi czas.

8. Pomidory kładziemy łodyżką do góry.

Pomidory zazwyczaj psują się w miejscu wokół łodygi. Ten zabieg spowolni ich psucie się.

9. Ziemniaki należy przechowywać w zacienionym miejscu.

Ziemniaki nie lubią słońca, jego nadmiar powoduje szybsze gnicie.

10. Kalafior i brokuł należy przechowywać w wilgotnym miejscu.

Te warzywa lubią wilgoć. Należy przechowywać je w wentylowanym pojemniku, na ręczniku papierowym nasączonym wodą.


Dodaj komentarz