W dzisiejszym wpisie zdradzimy Wam świetny przepis na ciasto na pizzę, które z łatwością przygotujecie w domu!
Składniki:
- 250 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 25 g drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, następnie dodajemy 2 łyżko mąki oraz cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą, po czym robimy wgłębienie i wlewamy w nie rozczyn. Sukcesywnie dodajemy do wgłębienia mąkę i przez 3 minuty mieszamy składniki. Następnie dodajemy łyżkę oliwy.
Powstałe ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiamy przez 10 – 15 minut. Wyrobione ciasto wkładamy do dużej miski i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto kładziemy na stolnicę i ugniatamy przez kilka minut, następnie dzielimy na dwie części i odkładamy na 5 minut pod ścierkę.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia, kłądziemy na nie ciasto, delikatnie je spłaszczając i rozciągając.
Odpowiednio uformowany spód smarujemy sosem pomidorowym i czekamy 15 minut aż trochę podrośnie. Następnie zapiekamy w piekarniku w temperaturze 250 stopni przez ok. 10-15 minut.